Pedagogiska fördelar
Jag skulle vilja återkomma till ett resonemang jag förde i ett tidigare blogginlägg kring mina teorier om huruvida storleken på gruppen gör en väldigt stor skillnad. Det handlade ju främst om en något större grupp än vad jag har, kanske runt 17-18 elever men för att jag endast har fyra har jag ändå en del att tillföra. Främst handlar detta om alla de särskilda anpassningar jag kan göra eftersom det max handlar om fyra anpassnignar, inte 14. Ta ämnet matematik tillexempel. Ett ämne som är viktigt men som kan vara ett stort hinder eller en hög tröskel att ta sig över och förbi.
Matematik kräver fokus och ork. Ork att koncentrera sig för att kunna fokusera en tillräckligt lång sammanhängen tid för att kunna förstå ett visst moment. Det är inte särskilt lätt när andra elever utgör ett distraktionsmoment eller om läraren inte har möjlighet att hjälpa till just precis när ett frågetecken uppstår. Men det har ju jag!
Därför har jag nu, i samråd med den alltid så hjälpsamma Karolina Björk, gjort ett antal anpassningar i matematik för en elev. Syftet och målet har varit att öka antalet minuter som eleven kan fokusera och räkna. Inledningsvis började vi med att jag vi skrev varannan uppgift medan hen räknade samtliga. Detta blev en morot och som fortsättning förberedde jag ett antal uppgifter på följande sätt för att se hur det påverkade.

Att kunna göra sådana här anpassningar kan ha stor betydelse för en enskild elev men är såklart svårt att få till när kanske 14 av 26 elever skulle behöva det. Alltså såklart inte samma anpassning utan de 14 eleverna i sin tur kanske tillsammans behöver 8 olika anpassningar. Det är hur som helst helt fantastiskt när en som lärare kan känna att just precis det här som jag bestämde mig för att göra skapade lärande som inte hade varit möjligt annars. Hur det gick? Superbra!
Ytterligare ett dilemma eller en form av moment 22 som lärare är ju den ständiga frågan: lär de sig något? Detta går ju inte att mäta förrän en viss tid har gått och då är det ju försent att gå tillbaka och ändra på något för just den elvgruppen. Så vad gör en? Tror på att det som fått andra elever att lära sig också kommer att ha samma inverkan på de här. Här kan ni för övrigt se ett tydligt exempel på ett såkallat griffelgrepp. Trolign ett bevingat uttryck före white boardarnas tid.

Ytterligare en fördel när en är i ett så här härligt land med den alltid lika pålitligt skinande solen är att en skoldag med fördel kan avslutas på föredragen badplats. Här på ett allmänt bad med behagligt tempererade bassänger...
För att så att säga knyta ihop säcken vill jag återigen konstatera att storleken på gruppen har stor betydelse för skolframgång. Det är iallafall vad jag tror och även om det nu inte går att säga med säkerhet att det är så, "så får man väl i rimlighetens namn anta att det är så".

... och uppvärmt tegelunderlag.

Tills vi ses-hörs igen!
<3