Hot Pot!

När vi först kom till Kina blev vi bjudna på hot-potmiddag. Varken jag eller Linda tyckte att det var någon wow-grej utan mest ganska krångligt. När Lindas familj var här bjöd Linda med dem på det för att de skulle få testa och hon tyckte att det smakade mycket bättre den här gången så vi gav det en ny chans! Lyckliga är vi att vi gjorde så. Hot-pot är nämligen väldigt smarrigt visar det sig. Kanske berodde det på pressen att tycka om det första gången tillsammans med att det var ganska starkt som gjorde att vi inte riktigt föll för det. För det här med stark mat är något som vi verkligen lärt oss att gilla! Typsikt för mycket av maten här i Xi'an är att den är just stark. Chili av någon sort ingår i princip i alla rätter, både så att du kan se den och ta bort den men också i form av små trevliga, dolda överraskningr i maten så att du under några minuter undrar om du någonsin kommer att kunna andas normalt igen.. Både jag och Linfda var ganska ovana vid sådan mat men nu som sagt vad, blir vi lite besvikna om det inte är en konstant, brännande känsla i munnen när vi äter mat:) (Så förbered dej Karro, när jag kommer hem blir det en del av din vardag med;))  
 
Här kommer iaf en lite närmare beskrivning av vad hot-pot egentligen är. Kort sagt kan man säga att det är en lite fräsigare variant av fondue. Vi börjar alltid med att spana in menyn för att välja ut de råvaror som vi vill ska ingå i vår middag. Så här ser menyn ut:
Så, som ni ser är det bara att läsa innantill och välja ut vad man tycker ser smarrigt ut, hehehe... (Om vi skulle ha en signaturmelodi på den här resan skulle ett bra förslag vara "man får köpa grisen i säcken och chansa...")
Sedan får man in en sådan här gryta med två olika sorters buljonger i, en lite starkre och en lite mildare. På mitten av bordet finns en liten häll som värms upp och håller buljongen kokande. Den lilla skålen innehåller den kryddblanding som du själv blandar ihop från...
 
... den här disken. Det finns lite smått och gott att välja på. Jordnötsolja, jordnötssmör, soja, olika chilipastor i olja, gräslök, koriander, vitlök, gul lök, samt några läskiga ingredienser som vi inte vågat prova:)
Man tar helt enkelt sin lilla skål och blandar ihop vad man tror blir gott. Skulle man råka blanda till något som inte är gott så går det bra att blanda en ny.
Sedan får man in själva råvarorna. Här har jag och Linda valt tre olika sorters svampar; skogschampinjon, ostronskivling och en svamp av okänt ursprung. Endivesallad och isbergssallad (Lindas favorit), tunnt skurna köttskivor av okänt djur samt glasnudlar. 
Därefter perar man i lite i taget i buljongerna, väntar någon minut, fiskar upp något, doppar i såsen och stoppar i munnen. Utsökt! Vi försöker komma på hur man skulle kunna bjuda på detta i Sverige för vi tror att fonduegrytorna är lite för små.. En kokplatta i mitten av bordet kanske funkar!
 
För övrigt så köpte jag ett nagellackborttagningsmedel och som ni ser funkade det perfekt! Förutsatt att jag spenderat några timmar i blåbärsskogen under dagen...
 
Hoppas att ni alla mår riktigt bra! 
Kram kram
 
Ps. Jag har provat att minska storleken på bilderna lite för jag tycker de blir så himla stora ibland.. Om ni jämför storleken på bilderna i det här blogginlägget med dem i det tidigare, vilken storlek föredrar ni? Ds.
 
 
 
 
1 Nettan:

skriven

Hmmm... menyn känns ganska överflödig... ;) Tror jag behöver ta en tripp till Kina för att bli av med mina extrakilon jag fått pg.av allt stillasittande nu. Jag fixar inte stark mat alls....;) Det där med bildstorlek reflekterade jag inte över men det räcker gott med de mindre :) Ha det gott o var rädd om det lilla som finns kvar av era smaklökar ;)

Svar: Ja, visst gör den;) Oj, ja då skulle du nog inte få i dej så mycket! Tur att vi lärt oss tycka om det kan jag säga. Ha det så bra du med! Kram
Sosaroras

Kommentera här: